9789020251678-a-vivekananda-karma-bhakti-jnana-en-raja-yoga
Karma-, Bhakti-, Jnana- en Raja-yoga,Vivekananda, S.
Op veler verzoek brengen wij de drie grote klassiekers van Swami Vivekananda (1862-1902) ongewijzigd in één gebonden uitgave uit. Vivekananda...

Artikelnummer

9789020251678

€ 0,00
Prijs per stuk
Dit product is helaas uitverkocht
 
Op verlanglijst
Samenvatting :
Op veler verzoek brengen wij de drie grote klassiekers van Swami Vivekananda (1862-1902) ongewijzigd in één gebonden uitgave uit. Vivekananda werd in Calcutta geboren en overleed in 1902 in het door hem en zijn medebroeders gestichte klooster te Belur Math, vlakbij Calcutta. Hij was leerling van Sri Ramakrishna en bracht de leer van Vedanta - eenheid in Waarheid, het goddelijke in de mens, en de harmonie tussen de verschillende religies - naar het westen. In deel I komt de yoga van handelen (karma-yoga) en de yoga van toewijding (bhakti-yoga) aan bod. Karma-Yoga wordt gekenmerkt door het egoloze handelen, het verrichten van arbeid zonder dat het 'ik' of eigenbelang centraal staat. Bhakti-yoga spoort aan tot de liefde voor het allerhoogste en het zoeken naar God: dit is een beginnen en voleindigen van de liefde. De ideeën van de bhakti-yogi vertonen veel overeenkomsten met de christelijke lering van de naastenliefde. Deel II (jnana-yoga) neemt het bewustzijn als middel van verlossing. Deze kennis is de weg der omkering van de beschouwing der buitenwereld naar die in ons innerlijk, waarvan we ons als 'ik' bewust worden. Tenslotte wordt in het deel over raja-yoga de leer van de concentratie, meditatie en contemplatie aangereikt, die ons boven de binding aan ruimte, tijd en causaliteit moet verheffen, om ons door innerlijke aan. schouwing waarheden over te brengen die boven het kenvermogen van de huidige mens staan en de hoogste kennis zijn. Daarna volgen in dit deel de klassieke 'Yoga-aforismen' van 'Patanjali', vertaald en van commentaar voorzien door Vivekananda. Alle yoga-systemen zijn gebaseerd op deze Yoga-aforismen, die voor het begrijpen en beoefenen van yoga van het grootste belang zijn.

Recensie :
Dit boek is een compilatie van drie, eerder afzonderlijk verschenen werken. De auteur was een wereldberoemde autoriteit op het terrein van yoga en (Indiase) spiritualiteit en stichter van de naar zijn eveneens zeer bekende leermeester vernoemde Ramakrishna-orde. Het eerste deel van dit boek gaat over karma-yoga, d.w.z. het verrichten van goede werken als weg naar God, en bhakti-yoga, totale overgave, toewijding en liefde jegens de goeroe en God. Jnana-yoga, waarover het tweede deel gaat, is de weg van studie en het scherpen van het verstand teneinde God te leren kennen of 'verlicht' te raken. Het derde deel gaat over raja-yoga, de 'koninklijke weg' waarlangs de geest wordt beheerst en de yoga-beoefenaar zich bewust wordt van zijn eenzijn met God. Hierachteraan bespreekt de auteur nog de yoga-aforismen van Patanjali, een van de belangrijkste bronnen van kennis over vormen van gevorderde yoga. Swami Vivekananda geeft hier en daar instructies voor yoga-oefeningen, die de Westerse lezer echter beter niet op eigen houtje kan doen: begeleiding door een deskundige leraar is noodzakelijk!

(Biblion recensie, Drs. P.O. Kampschuur)

Specificaties :

Uitgever : AnkhHermes, Uitgeverij
Taal        :  Nederlands
Conditie :  Goed
Bijzonderheden : Goed - zgan. 1e gecombineerde druk. Deze dikke, gebonden hardcover uitgave oogt ongebruikt, ongelezen. Cover heeft enkele lichte krasjes. Boek is zgan.
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies
Test tekstkdkdksfkjf;kj;akg;akjg